Chemia żywności : praca zbiorowa. 1, Główne składniki żywności
"Główne składniki żywności "
Odpowiedzialność: | pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk. |
Hasła: | Żywność - chemia Podręczniki akademickie |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. |
Opis fizyczny: | XII, [2], 458 stron : ilustracje ; 24 cm. |
Uwagi: | Bibliografia przy rozdziałach. Indeks. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Przedmowa.
- 1. Zakres i rola chemii żywności.
- 2. Budowa surowców i produktów żywnościowych.
- 3. Rola wody w żywności.
- 4. Składniki mineralne.
- 5. Sacharydy - występowanie i znaczenie.
- 6. Lipidy.
- 7. Białka.
- 8. Niebiałkowe związki azotowe.
- 9. Interakcje składników żywności.
- 10. Naturalne barwniki roślinnych surowców żywnościowych.
- 11. Substancje zapachowe i smakowe w żywności.
- 12. Składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
- Skorowidz
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)