Powiatowa Biblioteka Publiczna

im. Zygmunta Krasińskiego w Ciechanowie

book
book

Bydło domowe : hodowla i użytkowanie

Autor: Guliński, Piotr.





Odpowiedzialność:Piotr Guliński.
Hasła:Bydło - hodowla - Polska - 21 w.
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017.
Opis fizyczny:XII, [1], 422, [3] s. : il. ( w tym kolor.) ; 24 cm.
Uwagi:Bibliogr. przy rozdz.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. * SPIS TREŚCI
  2. 1. Kierunki użytkowania i znaczenie gospodarcze bydła na świecie
  3. 1.1. Znaczenie bydła w przeszłości
  4. 1.2. Rola i funkcje bydła domowego w gospodarstwach rolnych współczesnego świata
  5. 1.2.1. Bydło jako źródło surowców żywnościowych
  6. 1.2.2. Bydło jako źródło dochodu
  7. 1.2.3. Bydło jako źródło siły roboczej
  8. 1.2.4. Bydło jako instrumenty finansowe w ubogich krajach świata
  9. 1.2.5. Bydło jako element poprawy statusu społecznego
  10. 1.2.6. Bydło jako obiekt kultu religijnego
  11. 1.2.7. Wizerunkowe problemy bydła we współczesnym świecie
  12. 1.3. Wybrane fakty z historii hodowli bydła
  13. 1.3.1. Początki użytkowania bydła domowego – udomowienie tura
  14. 1.3.2. Bydło na terenie Europy i wczesne dowody jego dojenia w neolitycznej Brytanii
  15. 1.3.3. Udomowione krowy w cywilizacji egipskiej
  16. 1.3.4. Krowy mleczne w starożytnej cywilizacji sumeryjskiej
  17. 1.3.5. Centralne miejsce krów w cywilizacji wedyjskiej w północnych Indiach
  18. 1.3.6. Bydło w starożytnych cywilizacjach Europy
  19. 1.3.7. Mleko w starożytnej cywilizacji hebrajskiej i w Biblii
  20. 1.3.8. Pierwszy import czarno-białego bydła fryzyjskiego do Polski
  21. 1.3.9. Pierwszy import bydła na kontynent amerykański
  22. 1.3.10. Powstanie Związku Hodowców Bydła Holsztyńsko-Fryzyjskiego w USA
  23. 1.3.11. Pierwsza dojarka mechaniczna
  24. 1.3.12. Protoplasta współczesnego bydła fryzyjskiego w Europie – buhaj Adema 197
  25. 1.3.13. Początki sztucznego zapładniania krów – inseminacji
  26. 1.3.14. Opracowanie metody chroniącej zamrożone nasienie buhajów
  27. 1.3.15. Narodziny buhaja rekordzisty świata pod względem sprzedanego nasienia
  28. 1.3.16. Pierwszy automat do pozyskiwania mleka
  29. 1.3.17. Założenie Polskiej Federacji Hodowców Bydłai Producentów Mleka
  30. 1.3.18. Rozpoznanie genomu u bydła
  31. 1.3.19. Rekord świata w wydajności mleka w laktacji
  32. 1.3.20. Rekord świata w wydajności życiowej mleka
  33. 2. Produkcja mleka na świecie
  34. 2.1. Liczba gospodarstw utrzymujących bydło
  35. 2.2. Systemy produkcji mleka
  36. 2.3. Lokalizacja gospodarstw mlecznych
  37. 2.4. Liczebność populacji bydła na świecie
  38. 2.5. Bydło jako podstawowy gatunek zwierząt gospodarskich, od których pozyskuje się mleko
  39. 2.6. Wielkość i perspektywy rozwoju produkcji mleka
  40. 2.7. Przetwórstwo mleka i jego spożycie
  41. 2.8. Liczebność populacji krów mlecznych i produkcja mleka w Polsce
  42. 3. Produkcja mięsa wołowego na świecie
  43. 3.1. Zmiany w wielkości produkcji mięsa na świecie
  44. 3.2. Systemy produkcji mięsa na świecie
  45. 3.3. Produkcja i przetwórstwo wołowiny
  46. 3.4. Spożycie mięsa wołowego
  47. 4. Pochodzenie i systematyka bydła
  48. 4.1. Pochodzenie bydła – tur wielki
  49. 4.1.1. Bydło Hecka – próba odtworzenia tura
  50. 4.2. Systematyka bydła
  51. 4.2.1. Bydło jako gatunek w królestwie zwierząt
  52. 4.3. Gatunki w rodzinie pustorożców
  53. 4.3.1. Bydło domowe – Bos taurus Linnaeus, 1758
  54. 4.3.2. Bizon – Bison bison Linnaeus, 1758
  55. 4.3.3. Żubr – Bison bonasus Linnaeus, 1758
  56. 4.3.4. Bawół domowy – Bubalus bubalis Linnaeus, 1758
  57. 4.3.5. Bawół afrykański – Syncerus caffer Sparrman, 1779
  58. 4.3.6. Jak – Bos grunniens Linnaeus, 1766
  59. 4.3.7. Gaur – Bos gaurus Lambert, 1804
  60. 4.3.8. Gajal – Bos frontalis Lambert, 1804
  61. 4.3.9. Banteng azjatycki – Bos javanicus d`Alton, 1823
  62. 5. Rasy bydła
  63. 5.1. Powstanie współczesnych ras bydła
  64. 5.2. Kryteria podziału współczesnych ras bydła
  65. 5.3. Pojęcie „rasa bydła”
  66. 5.4. Charakterystyka wybranych mlecznych ras bydła
  67. 5.4.1. Rasy mleczne bydła
  68. 5.5. Charakterystyka wybranych ras mięsnych bydła
  69. 5.5.1. Stare małe brytyjskie rasy bydła mięsnego
  70. 5.5.2. Europejskie duże rasy bydła mięsnego
  71. 5.5.3. Amerykańskie „syntetyczne” rasy bydła mięsnego
  72. 5.5.4. Rasy bydła zebu
  73. 5.6. Charakterystyka wybranych kombinowanych ras bydła
  74. 5.7. Rasy miniaturowe
  75. 6. Pokrój bydła i jego ocena
  76. 6.1. Wprowadzenie
  77. 6.2. Ocena pokroju
  78. 6.2.1. Metody oceny pokroju
  79. 6.2.2. Wykaz i sposób wykonywania ważniejszych pomiarów zoometrycznych bydła
  80. 6.2.3. Indeksy pokrojowe
  81. 6.3. Ocena pokroju bydła mlecznego
  82. 6.3.1. System oceny liniowej
  83. 6.3.2. Szczegółowa ocena cech liniowych
  84. 6.3.2.1 Ocena ogólna typu i budowy
  85. 6.3.2.2 Wady budowy
  86. 6.3.2.3 Wykorzystanie informacji dotyczących oceny liniowej bydła
  87. 6.4. Wyniki oceny pokroju
  88. 6.4.1. Czynniki oddziałujące na wyniki oceny pokroju u bydła. Dziedziczność i powtarzalność ocen liniowych
  89. 6.4.2. Relacje między pokrojem a mlecznością i cechami funkcjonalnymi krów
  90. 6.5. Ocena typu i budowy bydła mięsnego
  91. 6.5.1. Cele i metody oceny pokroju bydła mięsnego
  92. 6.5.2. Ocena typu/kalibru bydła mięsnego
  93. 6.6. Ocena pokroju bydła o użytkowości dwukierunkowej
  94. 6.6.1. Ocena krów
  95. 6.6.1.1 Wzorzec rasowy krowy simentalskiej
  96. 6.6.1.2 Lista ocenianych cech liniowych
  97. 6.6.1.3 Ocena wad budowy
  98. 6.6.1.4 Ocena ogólna budowy krów
  99. 6.6.2. Ocena buhajów
  100. 6.6.2.1 Cechy charakteryzujące buhaja simentalskiego
  101. 6.6.2.2 Lista ocenianych cech liniowych
  102. 6.6.2.3 Ocena ogólna budowy buhajów
  103. 7. Ocena kondycji krów mlecznych
  104. 7.1. Wprowadzenie
  105. 7.2. Zasady oceny
  106. 7.2.1. Okres zasuszenia
  107. 7.2.2. Wczesna laktacja
  108. 7.2.3. Środkowa i późna laktacja
  109. 7.3. Interpretacja i wyniki oceny kondycji
  110. 8. Użytkowanie mleczne
  111. 8.1. Laktacja i jej ocena
  112. 8.1.1. Wskaźniki wykorzystywane w charakterystyce użytkowości mlecznej w laktacji
  113. 8.1.2. Metody przedstawienia produkcji mleka w laktacji
  114. 8.2. Wybrane fakty z historii użytkowania mlecznego bydła w kraju i na świecie
  115. 8.3. Problematyka przedłużonych laktacji
  116. 8.4. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na wydajność mleka krów
  117. 8.4.1. Rasa bydła
  118. 8.4.2. Poziom żywienia i dostęp do wody
  119. 8.4.3. Wiek przy ocieleniu
  120. 8.4.4. Sezon ocielenia
  121. 8.4.5. Długość i kompletność doju
  122. 8.4.6. Częstotliwość doju
  123. 8.4.7. Długość przerwy między dojami w ciągu doby
  124. 8.4.8. Długość okresu zasuszenia
  125. 8.4.9. Temperatura i wilgotność powietrza
  126. 8.4.9.1 Wilgotność powietrza
  127. 8.4.9.2 Stres cieplny
  128. 8.4.10. Wiek zwierząt
  129. 8.4.11. Długość dnia świetlnego
  130. 8.4.12. Masa ciała (kaliber)
  131. 8.4.13. Podawanie hormonów i leków
  132. 8.4.14. Pobudzenie wymienia i poziom oksytocyny we krwi podczas doju
  133. 8.5. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na skład chemiczny mleka krów
  134. 8.5.1. Skład chemiczny mleka krów
  135. 8.5.2. Wpływ czynników genetycznych
  136. 8.5.3. Czynniki wpływające na zawartość tłuszczu w mleku
  137. 8.5.3.1 Rasa
  138. 8.5.3.2 Wiek krowy
  139. 8.5.3.3 Okres laktacji
  140. 8.5.3.4 Sezon produkcji
  141. 8.5.3.5 Zdrowie
  142. 8.5.3.6 Hormony/leki
  143. 8.5.3.7 Żywienie
  144. 8.5.4. Czynniki oddziałujące na zawartość białka w mleku
  145. 8.5.4.1 Rasa
  146. 8.5.4.2 Wiek krów
  147. 8.5.4.3 Okres laktacji
  148. 8.5.4.4 Sezon produkcji
  149. 8.5.4.5 Zdrowie
  150. 8.5.4.6 Czynniki żywieniowe
  151. 8.5.5. Węglowodany
  152. 8.5.6. Makro- i mikroelementy
  153. 8.5.7. Pozostałe składniki mleka
  154. 9. Użytkowanie mięsne bydła
  155. 9.1. Technologie produkcji mięsa wołowego
  156. 9.2. Systemy produkcji mięsa wołowego w Polsce
  157. 9.3. Ocena przydatności opasowej
  158. 9.4. Ocena wartości rzeźnej
  159. 9.4.1. Wydajność rzeźna i czynniki wpływające na jej wielkość
  160. 9.4.2. Ocena wizualna półtusz wołowych
  161. 9.4.3. Klasy mięsności
  162. 9.4.4. Cechy decydujące o jakości mięsa wołowego
  163. 9.4.5. Otłuszczenie
  164. 9.4.6. Pozostałe cechy sensoryczne mięsa wołowego
  165. 9.4.7. Możliwości wykorzystania metod obiektywnych w ocenie jakości mięsa
  166. 9.4.8. Wyręby wartościowe tuszy
  167. 9.4.9. Wartość pH mięsa
  168. 9.4.10. Pozostałe cechy oceniane obiektywnie
  169. 9.5. Surowce uboczne pozyskiwane od bydła
  170. 9.5.1. Skóry bydlęce
  171. 9.5.2. Podroby
  172. 9.5.3. Tłuszcz, żelatyna, jelita
  173. 9.5.4. Inne niejadalne surowce uboczne
  174. 9.5.5. Farmaceutyki produkowane z wykorzystaniem bydła rzeźnego
  175. 10. Rozpłodowe użytkowanie bydła
  176. 10.1. Znaczenie użytkowania rozpłodowego
  177. 10.2. Harmonogramy wycieleń krów
  178. 10.3. Podstawowe pojęcia związane z rozrodem bydła
  179. 10.4. Cele użytkowania rozpłodowego krów
  180. 10.5. Buhaje a rozród naturalny
  181. 10.6. Sztuczne zapładnianie – inseminacja u bydła
  182. 10.6.1. Kriokonserwacja nasienia bydła
  183. 10.6.2. Zalety sztucznego zapładniania (inseminacji) krów
  184. 10.6.3. Ograniczenia będące wynikiem stosowania inseminacji
  185. 10.7. Liczba buhajów, których nasienie można wykorzystywać w stadzie
  186. 10.8. Cykl płciowy
  187. 10.8.1. Ruja u krów
  188. 10.8.2. Cicha ruja
  189. 10.8.3. Metody wspomagające wykrywanie rui
  190. 10.9. Ciąża u bydła
  191. 10.10. Wiek pierwszego wycielenia
  192. 10.11. Długość okresu międzywycieleniowego
  193. 10.12. Nowoczesne biotechniki i biotechnologie wykorzystywane w rozrodzie u bydła
  194. 10.12.1. Przenoszenie zarodków
  195. 10.12.2. Programy rozrodu kontrolowanego
  196. 10.12.3. Seksowanie plemników
  197. 10.12.4. Klonowanie
  198. 10.12.5. Wczesne diagnozowanie ciąży
  199. 10.13. Metody poprawy skutecznościreprodukcji u bydła
  200. 10.13.1. Zarządzanie reprodukcją u bydła
  201. 10.13.2. Grupa czynników kontrolowanych przez hodowców
  202. 10.13.2.1 Skuteczność wykrywania rui
  203. 10.13.2.2 Umiejętności inseminatora
  204. 10.13.2.3 Płodność buhajów
  205. 10.13.2.4 Temperatura otoczenia (stres cieplny)
  206. 10.13.2.5 Typ powierzchni, po której poruszają się krowy
  207. 10.13.3. Grupa czynników kontrolowanychprzez układ rozrodczy krów
  208. 10.13.3.1 Zaburzenie porodu (dystocja)
  209. 10.13.3.2 Zatrzymanie łożyska
  210. 10.13.3.3 Ciąże bliźniacze
  211. 10.13.3.4 Wczesne zamieranie zarodków i poronienia
  212. 10.13.3.5 Cysty jajnikowe u krów
  213. 10.13.4. Grupa czynników kontrolowanychprzez cechy osobnicze krów
  214. 10.13.4.1 Rasa (typ użytkowy)
  215. 10.13.4.2 Wiek krów
  216. 10.13.4.3 Poziom produkcyjny krów
  217. 11. Zasady i technologie pozyskiwania mleka od krów
  218. 11.1. Metody doju ręcznego i mechanicznego
  219. 11.1.1. Stymulowanie krów do oddawania mleka
  220. 11.1.2. Hamowanie wydzielania mleka
  221. 11.1.3. Zasady i metody przeprowadzania doju ręcznego i mechanicznego
  222. 11.1.3.1 Fazy doju
  223. 11.2. Technologie wykorzystywane w mechanicznym pozyskiwaniu mleka
  224. 11.2.1. Sprzęt udojowy – kilka uwag
  225. 11.2.2. Dojarka bańkowa
  226. 11.2.3. Dojarka rurociągowa
  227. 11.2.4. Hale udojowe – dojarnie
  228. 11.2.4.1 Dojarnia typu „rybia ość”
  229. 11.2.4.2 Dojarnia typu bok w bok
  230. 11.2.4.3 Dojarnie typu tandem
  231. 11.2.4.4 Dojarnie typu karuzela
  232. 11.2.5. Roboty do dojenia krów
  233. 11.3. Zasady higieny przy pozyskiwaniu mleka od krów
  234. 11.3.1. Higiena wymion
  235. 11.3.2. Obcinanie kiści ogonowej
  236. 11.3.3. Kolejność doju
  237. 11.3.4. Przeddojenie, przed- i poudojowa dezynfekcja strzyków
  238. 11.3.5. Suche strzyki
  239. 12. Zasady wychowu cieląt i jałowizny
  240. 12.1. Okresy wzrostu i rozwoju u bydła
  241. 12.2. Cele w odchowie jałowizny
  242. 12.3. Technika żywienia cieląt i jałowizny
  243. 12.3.1. Wpływ żywienia
  244. 12.3.2. Zarządzanie
  245. 12.3.3. System wychowu
  246. 12.3.4. Zdrowie
  247. 12.4. Praktyczne zasady postępowaniaw trakcie wychowu cieląt
  248. 12.4.1. Wentylacja
  249. 12.4.2. Izolacja
  250. 12.4.3. Dobrostan zwierząt
  251. 12.4.4. Koszty odchowu
  252. 12.5. Siara
  253. 12.6. Mleko i preparaty mlekozastępcze
  254. 12.7. Karmienie paszami stałymi
  255. 12.7.1. Mieszanka typu starter
  256. 12.7.2. Pasze treściwe i objętościowe
  257. 13. Wybrane elementy zachowania bydła
  258. 13.1. Zachowanie społeczne bydła
  259. 13.1.1. Bydło jako gatunek społeczny o strukturze hierarchicznej
  260. 13.2. Zachowanie okołożywieniowe bydła
  261. 13.2.1. Typy okołożywieniowego zachowania u bydła
  262. 13.2.2. Czas leżenia i przeżuwania
  263. 13.2.2.1 Ułożenie ciała podczas leżenia
  264. 13.2.3. Wpływ różnych czynników na okołożywieniowe zachowanie się bydła
  265. 13.2.3.1 Czas dostarczania świeżej paszy
  266. 13.2.3.2 Częstotliwość doju
  267. 13.2.3.3 Poziom produkcyjny krów
  268. 13.2.3.4 Grupowanie krów w stadzie
  269. 13.2.3.5 Zwiększanie obsady w stadach bydła
  270. 13.3. Zachowanie płciowe krów
  271. 13.3.1. Zachowanie okołorujowe
  272. 13.3.2. Zachowanie okołoporodowe i macierzyńskie
  273. 13.4. Inne typy zachowania bydła
  274. 13.4.1. Pokrewieństwo i powinowactwo
  275. 13.4.2. Sen jako ważny typ zachowania krów
  276. 13.4.2.1 Znaczenie snu dla dobrostanu krów mlecznych
  277. 13.4.2.2 Definicja snu
  278. 13.4.2.3 Znaczenie snu dla bydła
  279. 13.4.2.4 Długość snu u bydła
  280. 13.5. Bydło jako gatunek krepuskularny
  281. 14. Mocznik w mleku krów
  282. 14.1. Czynniki wpływające na poziom mocznika w mleku krów
  283. 14.1.1. Poziom białka w dawkach pokarmowych i inne elementy żywienia
  284. 14.1.2. Poziom produkcyjny krów
  285. 14.1.3. Dobowe różnice pomiędzy poziomem mocznika w mleku
  286. 14.1.4. Masa ciała zwierząt
  287. 14.1.5. Pozostałe czynniki środowiskowe
  288. 14.1.6. Czynniki genetyczne
  289. 14.2. Możliwości wykorzystania informacji o poziomie mocznika w mleku w zarządzaniu stadami bydła mlecznego
  290. 14.2.1. Ocena racjonalności żywienia na podstawie zawartości mocznika i białka w mleku krów
  291. 14.2.1.1 Ocena zawartości mocznika w mleku
  292. 14.2.1.2 Ocena zawartości białka w mleku
  293. 14.2.2. Mocznik a płodność krów
  294. 14.2.3. Możliwości wykorzystania informacji na temat mocznika w mleku w ograniczaniu zanieczyszczenia środowiska azotem produkowanym przez bydło
  295. 15. Stany zapalne wymion u krów i skutki ich występowania w stadach bydła mlecznego
  296. 15.1. Mastitis u bydła
  297. 15.1.1. Przyczyny zapaleń wymion u krów
  298. 15.1.2. Drogi przedostawania się bakterii do strzyków i wymion
  299. 15.1.3. Komórki somatyczne jako podstawowe kryterium diagnozowania mastitis
  300. 15.1.4. Typy zapalenia wymion u krów
  301. 15.1.5. Częstość występowania mastitis w stadach bydła mlecznego
  302. 15.2. Konsekwencje występowania zapalenia wymion u krów
  303. 15.2.1. Zmniejszanie wydajności mleka
  304. 15.2.2. Obniżanie przydatności technologicznej mleka
  305. 15.2.3. Ograniczanie płodności krów
  306. 15.3. Zapobieganie występowaniu zapaleń wymion u krów
  307. 15.3.1. Zapobieganie przenikaniu bakterii do wymion
  308. 15.3.2. Programy zapobiegające mastitis i ich zasadnicze elementy
  309. 15.4. Komórki somatyczne mleka w programach doskonalenia genetycznego bydła w Polsce i na świecie
  310. 15.4.1. Komórki somatyczne w indeksach selekcyjnych dla bydła mlecznego
  311. 15.4.2. Wykorzystanie markerów genetycznych w programie zwalczania mastitis
  312. 15.5. Współczesne możliwości diagnozowania i leczenia mastitis w stadach bydła mlecznego
  313. 15.5.1. Metody wykrywania podklinicznych stanów zapalnych wymion
  314. 15.5.2. Leczenie stanów zapalnych wymion u krów
  315. 15.5.2.1 Zasuszenie najlepszym okresem na leczenie podklinicznego mastitis u krów
  316. 16. Ciała ketonowe – przyczyny i skutki ich obecności w mleku krów
  317. 16.1. Przyczyny powstawania ketozy
  318. 16.2. Konsekwencje negatywnego bilansu energetycznego u krów mlecznych
  319. 16.3. Rodzaje ketoz u bydła
  320. 16.4. Objawy ketozy
  321. 16.5. Zapobieganie występowaniu ketozy
  322. 16.6. Potrzeba i możliwości diagnozowania ketozy
  323. 16.6.1. Diagnozowanie ketozy
  324. 16.6.2. Wysoka zawartość tłuszczu w mleku wskaźnikiem subklinicznej ketozy
  325. *
  326. *

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Czytelnia
ul. Warszawska 34

Sygnatura: 636/639
Numer inw.: 37078
Dostępność: tylko na miejscu

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.